8 – Frøhopping om høsten. Planter lever videre som frø.

Frø-hopping om høsten.Illustrasjon: Svetlana Voronkova

Dette er et kapittel som forteller om hvordan plantene sprer frøene sine om høsten. Plantene forsøker å få frøene vekk fra seg sjøl. Det kan bli for lite lys, næring og vann for de nye, små plantene hvis der står rett under mor-planta. Det er fire vanlige måter:

– Dyr sprer frøene. Plantene har frøene sine inni epler, plommer, bær og nøtter. Fugler, rever, mus, elger, maur og mange andre dyr spiser fruktene.

– Vinden sprer frøene. Plantene har mange små frø som blir blåst langt vekk av vinden. Eksempler er korn og gress, trær som gran, furu og bjørk.

– Vann sprer frøene. Planter som vokser ved vann, slipper frøene sine i vannet, og de flyter vekk.

– Plantene har frøene i kapsler som eksploderer når frøene er modne. Da kastes frøene vekk.

Se filmer.

Vi oppfordrer elevene til å gå ut se på frøene når de sitter på plantene. Kanskje de kan gjette hvordan plantene sprer frøene sine.

I Norge møter både dyr og planter to trusler når vinteren nærmer seg: Fryse i hjel eller sulte i hjel? I Norge kan mange dyr og insekter ikke leve om vinteren. Vannet fryser til is. Ikke alle kan finne mat eller vann. Noen fugler flyr til varmere land. Noen dyr går i dvale. Noen lever mellom snøen og gresset. Noen graver seg dypt ned i jorda. Mange planter visner og lever videre som frø. Alt forbereder seg til vinteren, alle tilpasser seg frosten på forskjellige måter.

Fortellinga til kapittel 8 handler om at Jenny og Samir, Hen og Katt, blir blåst av sted mens de rir på frøene til blomsten geitrams. Hen forteller om at naturen forbereder seg til vinteren. Her er lang og kort fortelling.

lang fortelling

kort fortelling

Vær så god, bare let alle steder. Vi håper voksne finner noe de synes er interessant og morsomt! Begynn her!