6 – Meitemarkene bæsjer god jord. Hva meitemarkene utretter.

Meitemark på fortauet en morgen.Illustrasjon: Svetlana Voronkova

Kapittel 6 handler om meitemark. Meitemarkene er mange og spiser tonnevis med jord, lager tunneler med næring som planterøttene kan vokse i, og som vann og luft kan bruke. Meitemark som spiser råttent løv og døde organismer. De blander det med jord oppover og bortover. De legger igjen mange tonn med bedre jord som har gått gjennom kroppen deres!

Vi vil gjerne gi elevene informasjon om meitemarkenes betydning for det som lever. Kanskje noen vil spørre seg om det er noe mennesker kan gjøre, for at meitemarkene skal fortsette å gjøre den viktige jobben sin. For eksempel ved å ta vare på den jorda vi har.

Det tar 1000 år å lage ti centimeter med matjord.
Den jorda vi kaller matjord, jorda vi dyrker i, har gått gjennom meitemarkens mager mange ganger. Det kan være 200 000 meitemark i 1 dekar matjord i en åker i Norge.

Meitemarken har laget jord i 150 millioner år. Den lever i de fleste land, men ikke der det er is eller ørken eller på fjelltopper. Vi vil gjerne at elevene forstått hvor stor betydning meitemarken har for jorda på vår planet.

I kapittel 6 forteller vi om blant annet gråmeitemarken, Aporrectodea caliginosa, stormeitemarken, Lumbricus terrestris. Denne læringsressursen heter Lumbrikus til ære for Lumbricus terrestris!

Vi foreslår at læreren lar elevene undersøke hvordan meitemark liker å leve. Kapittel 7 handler om hvordan meitemarken er inni. Vi håper elevene blir overrasket og begeistret!

Fortellinga til kapittel 6 kan du lese her i to utgaver:

Kort fortelling

Lang fortelling 

 

Vær så god, bare let alle steder. Vi håper voksne finner noe de synes er interessant og morsomt! Begynn her!