5 – La humla leve! Humlas betydning.

Kapittel 5 handler om humler og andre bier og deres betydning for det som lever på jorda. Humler og andre bier sørger for 30 prosent av maten vi spiser. Humler er tilpassa kjølige klima som vi har i Norge. I kapittelet lærer elevene hvordan humler lever fra dronninga våkner om våren og til hun dør om høsten.

Kapittelbilde 5 viser ei humle, tungt lasta med pollen i kurvene sine og med pollen i pelsen. Hun er klar til å krype inn i blåklokka. Denne humla har lang tunge og er tilpassa blomster som har den søte safta dypt inne. Blomsten har gjennomgått forandringer sammen med humla. Det er gått 135 millioner år fra det var veps, til veps blei bier og bier blei humler. På den samme tida utvikla blomsterplantene seg. Det er nesten så en kan tenke at insekter og blomster er én kropp, fordi – uten den ene, ikke den andre.

I fortellinga til kapittel 5 er Jenny og Samir, Hen og Katt så små, at de kan følge etter humla om våren, i romskipet, og se på når hun finner et sted å lage bol, lager krukker og legger egg. De forstår hva som må være på plass for at hun kan lage bol og ny koloni. De nye humlene skal finne mat hele sommeren og utpå høsten. Finner de det de trenger?  I fortellinga sier Hen at Jenny og Samir kan gjøre mye fint for humler. For eksempel passe på at menneskene lar det vokse blomster, og at humlene finner et sted å bo.

Det finnes ei fortelling om hva som skjer i kapittel 5. Her kan du høre en lang og en kort fortelling:

lang fortelling

kort fortelling

Vil du se på elevenes sider? Vær så god, bare let alle steder. Vi håper voksne finner noe de synes er interessant og morsomt! Begynn her!