2 – Risobium i erteknollen. Vår. Så frø.

Illustrasjon: Svetlana Voronkova

Kapittel 2 handler om hva som skjer om våren og om erter og bønner – og flere planter i erteblomstfamilien. Det er et spesielt forhold mellom humler og erteblomster, de er avhengige av hverandre og lever i symbiose.

Jenny og Samir på bildet sår sukkererter, bønner og gulrøtter. Erter og bønner vokser nesten overalt i verden, og er viktig mat for mange mennesker.

De fleste elevene kan mye om erter og bønner fra før. De spiser supper og gryteretter med erter og bønner i. Det ikke alle elevene veit, er at det er protein i dem. Protein trenger vi for å lage musklene i kroppen. Det er mer protein i 100 gram tørka kikerter enn i 100 gram kjøtt.

Erteplantene kan lage protein fordi det er noen bakterier som heter Rhizobium. De er i jorda. De lager noen kuler eller knoller på røttene til erteplanta. Der bor de. De henter nitrogen fra lufta i jorda. Planta bruker nitrogenet til å lage protein i frøene sine, i bønner og erter.

I fortellinga til kapittel 2, forteller Hen til Jenny og Samir om hvor viktig erter og bønner er for maten i verden. «Frø er viktigere enn sølv og gull» sier Hen.

Det er fint om voksne viser elevene hvor mat kommer fra. På pakkene for mel, gryn, erter og bønner står det noen ganger hvor de er produsert. Noen elever har hørt at vi bruker for eksempel soyabønner til drivstoff i biler. Det er jo viktig å snakke sammen om det.

Fortellinga til kapittel 2 heter Risobium i erteknollen

lang fortelling

kort fortelling

Vær så god, bare let alle steder. Vi håper voksne finner noe de synes er interessant og morsomt! Begynn her!