10 – Da Jenny og Samir ville bli med gjessene til Afrika. Tilpasning til vinteren.


Kapittel 10 handler om hva som skjer om høsten når vinteren nærmer seg.

Grunnen til at det kan leve mennesker, planter og dyr i Norge, er at vi har Golfstrømmen, som fører varmt vann forbi kysten vår. Likevel er det så kaldt om vinteren, at dyr og planter (og mennesker) ville fryse i hjel og dø, hvis ikke alle forberedte seg. I Kapittel 10 vil vi gjerne fortelle elevene om hva naturen gjør om høsten, for at den skal kunne leve videre om våren. For at den skal tilpasse seg vinteren.

Blomster visner, men frøene lever videre. Løvtrærne mister bladene, men det er for at treet skal leve videre. Humlene dør, men en hunn gjemmer seg og går i dvale, – med befrukta egg i kroppen. Om våren kan hun legge egg og lage nye humler, hvis det er mat der hun våkner. Insekter lever videre som egg og larver, på varmere gjemmesteder, og voksne insekter som ikke dør, lever i dvale med frostvæske i seg. Pattedyr får tjukkere pels eller sover i ei hule. Mange fugler flyr tilbake til varmere land Alt og alle forbereder seg til å leve etter vinteren. Hvis ikke, er valget: Fryse i hjel eller sulte og tørste i hjel.

Vi mennesker må ha varme hus og varme klær og sko. Når høsten nærmer seg vinteren, kan det være veldig morsomt å være barn. Å skli på is. Kanskje gå på skøyter. Gå ut i mørket om kvelden og se stjernene på himmelen, som er blitt synlige.

Det kan være ekstra koselig å være inne om kvelden når høstvinden blåser. Det går an å snakke om: Hva er det morsomt eller hyggelig å gjøre ute og inne om høsten? Hva er aller best? Hva er fint med at det er årstider?

I kapittel 10 forteller vi mest om dyrene. Se også kapittel 8 og 9, de handler også om høsten.

Fortellinga til kapittel 10 heter Da Jenny og Samir ville bli med gjessene til Afrika. Fortellinga kan du lese her:

lang fortelling

kort fortelling

Vær så god, bare let alle steder. Vi håper voksne finner noe de synes er interessant og morsomt! Begynn her!