1 – Det kommer et romskip. Vår, humle og selje.

Et romskip lander i hagen Illustrasjon: Svetlana Voronkova

Kapittel 1 handler om hva som skjer om våren når humledronninga våkner om våren og selja blomstrer.

Humle på seljeblomst Illustrasjon: Svetlana Voronkova

Dette er et eksempel på at insekter og blomster er avhengig av hverandre. Om våren er det ikke mange blomster når humledronninga våkner, men selje vokser over hele landet, og der er det blomstersaft (nektar), som humla vil spise. Der er det også blomsterstøv, pollen), som humla tar med seg videre, og slik blir selja bestøvet (pollinert). Humle og selje trenger hverandre.

Om våren kommer fugler fra varmere land for å spise insekter og få unger. Dyr som flaggermus og piggsvin våkner fra vintersøvnen. Løvtrærne får grønne blader og alle slags insekter dukker opp.

Det at vi har årstider i Norge, fører i hvert fall til at menneskene gleder seg til våren!

Hva voksne kan gjøre? Glede seg over overraskende og hyggelige ting ute. Gjøre elevene oppmerksom på forandringer: Nå har det kommet en ny fugl. Hva slags blomst er dette? Den har vi ikke sett før. Er det noe som vokser opp, som vi kan spise? Er det noe pent å se på? Voksne som har bodd i land hvor det kanskje er forskjell på vinter og sommer på en annen måte, kan fortelle og sammenlikne. Mister løvtrærne bladene, for eksempel? Hvorfor, hvorfor ikke?

Fortellinga til Kapittel 1 heter «Det kommer et romskip». Det er Hen og Katt som kommer fra en annen planet. Fortellinga kan du lese her:

lang fortelling

kort fortelling

Vær så god, bare let alle steder. Vi håper voksne finner noe de synes er interessant og morsomt! Begynn her!